Data transformeren met Power Query

Data transformeren en laden in power bi

Onze trainingen:

Is deze cursus relevant en interessant voor meer mensen binnen jouw organisatie? We geven deze cursus ook in-company. Informeer naar de mogelijkheden.

Een van de tijdrovende taken in BI is het voorbereiden van gegevens voor analyse. Power BI biedt een krachtig hulpmiddel voor het laden en transformeren van gegevens genaamd Power Query of, eenvoudigweg, Query-editor. Power Query is ook beschikbaar in Excel als ‘Ophalen en transformeren’, het standaardmechanisme om externe gegevens te laden in Excel 2016 en latere versies. Bovendien kunnen dezelfde technieken worden gebruikt in SQL Server Analysis Services, Azure Analysis Services en in de Dataflows-component van de Power BI-cloudservice. Als je met deze tool in Power BI kunt werken, kun je jouw  kennis ook in de andere gereedschappen gebruiken!

Bij een goede toepassing van Power Query zullen je Power BI-modellen beter presteren en kunnen ze gemakkelijker worden onderhouden. In deze tweedaagse cursus leer je niet alleen hoe je met Power Query werkt, maar ook welke ‘best practices’ je kunt toepassen om het meeste uit de technologie te halen.

 

Leerdoelen

Het doel van deze training is om je effectief en efficiënt met Power Query te laten werken. Hiermee kun je efficiënte en snelle Power BI- of Excel-modellen maken. Na deze training:

 • Ben je in staat om gegevens uit verschillende bronnen in een Power BI-model te laden.
 • Kun je zowel eenvoudige als complexe transformaties op gegevens uitvoeren.
 • Kun je gegevens uit meerdere bronnen combineren.
 • Ken je de M-taal, de scripttaal achter Power Query, en weet je hoe deze gebruikt kan worden om gegevenstransformaties te optimaliseren.

Onderwerpen

In deze cursus ontdek je de onderliggende principes van Power Query en de functies van Power Query. Met veel praktische oefeningen leer je steeds beter werken met Power Query.

 • Gegevens extraheren uit gegevensbronnen met de Query-editor: bestanden, databases, webbronnen en nog veel meer.
 • Datatransformaties in de query-editor.
 • Aangepaste kolommen, de M-taal en geavanceerde zoekopdrachten.
 • Functies maken met M.
 • Optimalisatietechnieken.
 • Dataflows gebruiken om logica voor gegevenstransformatie opnieuw te gebruiken en te delen.

Je moet bij Quanto zijn als je wilt leren hoe je Power BI en de daaraan gerelateerde applicaties gebruikt. Alle trainers zijn door Microsoft met de prestigieuze MVP (Most Valuable Professional) onderscheiden: een onderscheiding, die staat voor uitzonderlijke bijdragen, toewijding en een uitstekende technisch leiderschap.

Quanto heeft de trainingen ontworpen op basis van onze meer dan 10 jaar ervaring in Power BI en de onderliggende technologieën. Je leert van de besten!

 • Onze trainers zijn Microsoft Most Valuable Professionals (MVP). Een garantie voor de best mogelijke kennis over Power BI.
 • Ontdek hoe BI echt werkt voor je organisatie. 

Meer informatie:

 • De kosten bedragen: € 1.099,00, exclusief BTW. De factuur wordt door Quanto B.V. verzonden en dient 2 weken voor aanvang van de training te zijn voldaan.
 • We werken met een maximum van 15 deelnemers
 • Vooropleiding: deze training vereist geen vooropleiding. Basiskennis van Power BI desktop kan een voordeel zijn.
 • Deelnemers ontvangen een hand-out en de data (modellen).

Voor wie is deze training bedoeld

Deze training is bestemd voor wie werkt met externe databronnen in Power BI of Excel.

 • BI Consultants,
 • Teamleden van BI teams,
 • Business analisten,
  Business controllers,
 • Excel gebruikers
 • ETL ontwikkelaars.

 

Henk Vlootman, Data Platform MVP.

Henk Vlootman is sinds 2013 onafgebroken onderscheiden met de prestigieuze Microsoft MVP-prijs. Van 2013 tot 2016 ontving hij de prijs voor zijn uitstekende expertise en leiderschap in de gemeenschap in Excel. Sinds 2016 is hij bekroond in de categorie Dataplatform (Power BI). Henk is oprichter en CEO van Quanto en oprichter en voorzitter van de Power BI gebruikersgroep.

Met een carrière van meer dan 25 jaar als Excel-consultant, trainer en auteur heeft Henk Vlootman ruime ervaring in het helpen van organisaties om het maximale uit hun gegevens te halen. Als het gezicht van de lanceringscampagne van Microsoft voor Power Pivot voor Excel in Nederland, was hij een van de eersten die werkte met de technologie die nu Power BI wordt genoemd.

Henk is een regelmatige spreker op Power BI- en Excel-gerelateerde conferenties over de hele wereld. Hij blogt voor Financieel Management, de Nederlandse community voor financiële professionals.

Michiel Rozema, Data Platform MVP.

Michiel Rozema is sinds 2019 bekroond met de prestigieuze Microsoft MVP-prijs. Hij kreeg de prijs voor zijn uitstekende expertise en leiderschap in de Power BI community. Michiel is oprichter en CEO van Quanto en oprichter en bestuurssecretaris van de Power BI gebruikersgroep.

Michiel Rozema is een data-analyse consultant die diepgaande kennis van Power BI combineert met expertise op procesgeoriënteerde en organisatorische aspecten van data-analyse. Hij is een top-expert in de Power BI taal DAX. Als Data Insight Lead bij Microsoft was hij verantwoordelijk voor de introductie van Power BI en zijn voorgangers in Nederland.
Michiel is een zeer gewaardeerde trainer en een regelmatige spreker op (Power BI) conferenties wereldwijd.